Patiesība par taukiem Autors: dr. Sjūzans Berks

Pēdējā laikā ārsti ir satraukti par taukiem (margarīnu). Šīs vielas ietilpst margarīna sastāvā, maizes izstrādājumos un pusfabrikātos. Tauki (margarīns) dabā nav sastopami, tos iegūst mākslīgā ceļā – ar hidrogenēzes metodi, tas ir, pārvēršot augu eļļu cietā masā. Pirmo reizi šāda tehnoloģija tika izmantota pirms piecdesmit gadiem. Tā pārtikas ražotājiem ļoti iepatikās, jo margarīnu ražot bija izdevīgāk nekā sviestu. Piesātinātie un cietie tauki, pat no augu eļļām, ir galvenais asinsvadu piesārņotājs. Uz produktu etiķetēm ir norādīts tauku daudzums porcijai. Jau vairākus gadus veselības aizsardzības organizācija iesaka samazināt cieto tauku patēriņu vai pilnībā atteikties no tiem. Cieto tauku patēriņš ir cieši saistīts ar neveselīgā holesterīna līmeņa paaugstināšanos (LDL- lipoproteīni ar zemu blīvumu) un sirds slimību attīstību. Informācija uz etiķetēm dod aptuvenu informāciju par cieto tauku daudzumu produkta saturā. Cieto tauku daudzums nav norādīts atsevišķi, bet gan kopā ar citiem taukiem. Lasiet uzmanīgi - hidrogenētie vai daļēji hidrogenētie tauki, tas nozīmē cietie tauki. Labāk vispār atteikties no margarīna. Bet, ja tomēr nolemsiet iegādāties margarīnu, tad pērciet mīksto vai šķidro margarīnu, kura sastāvā nav minēti cietie tauki. Lai arī sviests satur mazāk cietos taukus nekā margarīns, tajā ir daudz piesātinātās taukskābes, kas izsauc holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Cepti ātrie ēdieni (čipsi, hamburgeri u.c.) ir pats lielākais cieto tauku avots, tas pats attiecas uz cepumiem, bulciņām un krekeriem. Hārvardas universitātes Sabiedrības veselības fakultātes zinātnieki uzskata, ka cieto tauku aizstāšana ar tādu produktu izmantošanu, kuros būtu mono un polinepiesātināto tauki (olīveļļa, kanola eļļa, lasis, soja, saulespuķu eļļa, rieksti un citi produkti), varētu samazināt diabēta risku par 40% un aterosklerozes attīstību par 60%. Kopš 2008.gada 1. janvāra ar valdības rīkojumu margarīna lietošana ir aizliegta Krievijas armijas karaspēka uzturā, kas papildus vedina uz interesantiem slēdzieniem.